Het is nog steeds flink winter, ideaal voor stoofpotten! Deze stoofpot bereid je in de oven met mosterd en bruin belgisch bier. De saus die ontstaat krijgt een kleverige, karamelachtige en intense smaak. De voorbereiding is het werk niet, na ongeveer 30 minuten staat de stoofschotel te pruttelen in de oven.
Ideaal voor een vrije dag. Kachel aan, thee, dik boek en 's avonds genieten van heerlijk comfort food!
Ingrediƫnten voor 3 a
4 personen
600 gram (biologische) riblappen in stukken
1 eetlepel roomboter
150 gram
spekdobbelsteentjes
4 grote uien
gesnipperd
2 tenen knoflook in
dunne plakjes
4 eetlepels bloem
olie of margarine om
in te bakken
1 eetlepel bruine
suiker
4 eetlepels rode
wijnazijn
1 flesje bruin Belgisch
bier (bijvoorbeeld Leffe bruin)
1 bosje peterselie
2 theelepels
gedroogde tijm
1 laurierblad
6 theelepels scherpe
mosterd
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verhit de boter in een grote koekenpan en bak hierin de
spekjes krokant. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en zet weg. Bak in het
achtergebleven vet de uien en knoflook 20 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens
de bruine suiker toe en draai het gas hoog. Roerbak nog zo’n 5 minuten.
Verdeel de gebakken uien over de bodem van een ovenschaal. Veeg de koekenpan schoon. Wentel het vlees in de bloem en bestrooi met zout en peper. Verhit olie of margarine in de koekenpan en bak het vlees rondom bruin. Verdeel de stukken vlees over de uien.
Verdeel de gebakken uien over de bodem van een ovenschaal. Veeg de koekenpan schoon. Wentel het vlees in de bloem en bestrooi met zout en peper. Verhit olie of margarine in de koekenpan en bak het vlees rondom bruin. Verdeel de stukken vlees over de uien.
Zet de koekenpan terug op het vuur en schenk de azijn en het
bier in de pan. Breng dit aan de kook en schenk in de ovenschaal. Bestrooi de
schaal met de gedroogde tijm en duw een laurierblad in het midden. Verdeel de
lepeltjes mosterd over de schaal. Strooi de spekjes en een handje peterselie
over de schaal en pak de schaal in een dubbele laag aluminiumfolie.
Zet de stoofschotel 2 uur in de oven. Schakel de temperatuur
terug naar 100 en laat dan nog een half uurtje pruttelen in de oven.
Proef de saus op zout en peper en garneer de schaal met
verse peterselie.
Erg lekker met bijvoorbeeld gepofte aardappels!
Ik zou bijna weer vlees gaan eten, ziet er heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel laatst je harira gemaakt, was erg lekker! Ook goedgekeurd door man en kinderen trouwens :-)
Hoi Daphne,
VerwijderenBedankt voor je leuke reactie! Ik hoor altijd graag wat lezers hebben gemaakt en hoe het is bevallen! mag ik vragen hoe je op mijn blog terecht bent gekomen?
Groetjes Sarah
Oh....dat weet ik eigenlijk niet eens meer. Ik denk via via via...... Maar via wie? Ik heb je ook in de leeslijst van mijn blog gezet.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Daphne
Ciao Sarah!
BeantwoordenVerwijderenErg leuke site met goede tips!
We krijgen er honger van:)
Ben benieuwd of het gerecht met de verse Bianchetto truffels goed is gelukt.
Saluti, Mercato Italiano, Heehugowaard
Van een compliment van Mercato Italiano wordt ik wel heel blij!!
VerwijderenHoi Sarah
BeantwoordenVerwijderenIk werd helemaal enthousiast na het lezen van dit recept. Heb hem dan ook zo snel als mogelijk gemaakt.
De smaak is erg goed. Heb wel de helft uien vervangen door wortelen. Jammere is wel dat hij nog steeds best vochtig is. Misschien toch iets te veel bier in verhouding tot het vlees? Of heb ik wat anders verkeerd gedaan?
Hoi Ilse,
VerwijderenBedankt voor je reactie!
Het is een stoofpot met een vrij natte saus.
Wat je kunt doen is op het einde de aluminiumfolie verwijderen en de schotel terug in de oven plaatsen om een stukje in te laten koken.
Wat je ook kunt doen is een soeplepel van het kookvocht mengen met een flinke eetlepel bloem. Roeren tot alle klontjes er uit zijn en terug bij het gerecht. Als je dan de schotel nog even rustig laat pruttelen zal je stoofpot mooi binden! Wortels erdoor lijkt mij heerlijk!
Groetjes Sarah aan de Kook
Dag Sarah,
BeantwoordenVerwijderenWat een lekkere stoofpot! Ik doe er zelf nog wat ketjap manis bij (wordt 'ie iets pittiger en stroperiger) en laat 'm op 130 graden zo'n 4 uur (of soms zelfs langer) stoven. Maar misschien komt dat omdat ik meestal de dubbele hoeveelheid nodig heb. Zelfs mijn moeder heeft haar oude stoofpot door deze vervangen en dat wil wat zeggen ;-)
Groet, Esther