Experimenteren met
aubergines doe ik vaak. Je kunt ze op zoveel heerlijke manieren gebruiken. Vaak
kom ik toch weer bij grillen uit. Koude gegrilde aubergines zijn ideaal voor
salades of om te pureren voor een heerlijke saus. Maar in dit gerecht verwerk
ik de gegrilde aubergines tot warme ovenschotel die perfect combineert met de
frisse citroenyoghurt en knapperig naanbrood.
Ingrediƫnten voor 4
personen:
3 aubergines in
plakken van 5 mm
olie om te bakken
2 blikken
tomaatblokjes (check op het blik altijd of de tomaat uit Italiƫ komt. Deze zijn
het lekkerst)
2 cm geraspte gember
1 teen knoflook
fijngeknepen
6 sjalotten
gesnipperd
1 rode peper in
plakjes zonder zaadjes
1 theelepel kurkuma
1 stuk feta verkruimeld
olijfolie
zout en peper
verse
korianderblaadjes
voor de yoghurt:
400 gram dikke Turkse
yoghurt
sap van ½ citroen
2 tenen knoflook
1 bosje peterselie
fijngehakt
1 klein handje
muntblaadjes fijngehakt
1 theelepel komijn
zout en peper
olijfolie extra
vierge
1 vers naanbrood of Turks brood om erbij te serveren
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Grill de aubergines goudbruin op je grillpan, met de
elektrische grill of bak ze goudbruin in een koekenpan (ovengrill werkt niet)
Zet ze weg voor later.
Verhit olie in een koekenpan en bak de sjalotten en de rode
peper tien minuten op middelhoog vuur. Voeg de blikken tomaat, gember, kurkuma
en knoflook erbij en laat rustig koken tot een mooie dikke saus. Proef de saus
en voeg wat zout toe naar smaak.
Verdeel een klein beetje saus over de bodem van de schaal.
Leg de aubergineplakken op de saus, bestrooi met flink zout en peper en
besprenkel met olijfolie. Giet de rest van de saus over de aubergines en
bestrooi met verkruimelde feta. Zet 30 minuten in de oven. Maak de yoghurt.
Roer de dikke yoghurt met het citroensap glad in een grote
schaal. Doe de peterselie, munt, knoflook, komijn, zout en peper erbij en roer
goed. Besprenkel de yoghurt met olijfolie extra vierge.
Bestrooi de ovenschaal met de korianderblaadjes.
Eet de warme aubergines met de yoghurtsaus en dip
met naanbrood.
Hmm dat klinkt heerlijk! Zet hem zeker op mijn " to cook list " :-)
BeantwoordenVerwijderenDankje! Ik ben benieuwd wat je er van vind!
VerwijderenIk heb dit recept gemaakt en het was heerlijk! Voor herhaling vatbaar!
BeantwoordenVerwijderenGeweldig! Dankjewel!
Verwijderenik ben verzot op dit recept. heb het al zo vaak gemaakt. morgen mogen m'n collega's proeven van een stukje soulfood! :)
BeantwoordenVerwijderen