zondag 27 januari 2013

pittige aubergines met citroenyoghurt




Experimenteren met aubergines doe ik vaak. Je kunt ze op zoveel heerlijke manieren gebruiken. Vaak kom ik toch weer bij grillen uit. Koude gegrilde aubergines zijn ideaal voor salades of om te pureren voor een heerlijke saus. Maar in dit gerecht verwerk ik de gegrilde aubergines tot warme ovenschotel die perfect combineert met de frisse citroenyoghurt en knapperig naanbrood.

Ingrediƫnten voor 4 personen:

3 aubergines in plakken van 5 mm
olie om te bakken
2 blikken tomaatblokjes (check op het blik altijd of de tomaat uit Italiƫ komt. Deze zijn het lekkerst)
2 cm geraspte gember
1 teen knoflook fijngeknepen
6 sjalotten gesnipperd
1 rode peper in plakjes zonder zaadjes
1 theelepel kurkuma
1 stuk feta verkruimeld
olijfolie
zout en peper
verse korianderblaadjes

voor de yoghurt:
400 gram dikke Turkse yoghurt
sap van ½ citroen
2 tenen knoflook
1 bosje peterselie fijngehakt
1 klein handje muntblaadjes fijngehakt
1 theelepel komijn
zout en peper
olijfolie extra vierge

1 vers naanbrood of Turks brood om erbij te serveren

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Grill de aubergines goudbruin op je grillpan, met de elektrische grill of bak ze goudbruin in een koekenpan (ovengrill werkt niet) Zet ze weg voor later.

Verhit olie in een koekenpan en bak de sjalotten en de rode peper tien minuten op middelhoog vuur. Voeg de blikken tomaat, gember, kurkuma en knoflook erbij en laat rustig koken tot een mooie dikke saus. Proef de saus en voeg wat zout toe naar smaak.
Verdeel een klein beetje saus over de bodem van de schaal. Leg de aubergineplakken op de saus, bestrooi met flink zout en peper en besprenkel met olijfolie. Giet de rest van de saus over de aubergines en bestrooi met verkruimelde feta. Zet 30 minuten in de oven. Maak de yoghurt.
Roer de dikke yoghurt met het citroensap glad in een grote schaal. Doe de peterselie, munt, knoflook, komijn, zout en peper erbij en roer goed. Besprenkel de yoghurt met olijfolie extra vierge.
Bestrooi de ovenschaal met de korianderblaadjes.
Eet de warme aubergines met de yoghurtsaus en dip met naanbrood. 

5 opmerkingen:

  1. Hmm dat klinkt heerlijk! Zet hem zeker op mijn " to cook list " :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb dit recept gemaakt en het was heerlijk! Voor herhaling vatbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik ben verzot op dit recept. heb het al zo vaak gemaakt. morgen mogen m'n collega's proeven van een stukje soulfood! :)

    BeantwoordenVerwijderen