In het boek ‘Beste
Johannes’ waarin Johannes van Dam lezersvragen beantwoord stond een brief van
een dame die op zoek was naar engelwortelpoeder. Zij maakte vaak ‘khoresh
fesenjan’ en volgens het recept hoorde daar het zeldzame engelwortelpoeder in.
Echter was het zonder ook een verrukkelijk gerecht schreef zij. Volgens
Johannes kon engelwortelpoeder van alles zijn en kende hij meerdere recepten
voor khoresh fesenjan waarin dit niet nodig is. Wat het mysterieuze gerecht
precies was lieten zij in het midden. Maar mijn fascinatie was gewekt. Na wat
research op het internet kwam ik er achter dat het een Perzische schotel is van
kip met walnoten en granaatappelsap. Alle recepten die ik las waren anders en
uiteindelijk heb ik het op onderstaande manier gemaakt.
Ingrediënten voor 2
personen
2 biologische
kipfilets in stukken
150 gram gepelde walnoten
5 sjalotten
fijngehakt
1 rode peper zonder
zaadjes fijngehakt
1 theelepel kaneel
2 kopjes
granaatappelsap
1 kopje water
1 laurierblad
1 eetlepel suiker
1 eetlepel geraspte
gember
een paar verse
muntblaadjes
een klein handje
verse granaatappelpitten
peper en zout
olie om te bakken
verse munt voor de
garnering
gekookte rijst om
erbij te serveren
Maal de walnoten tot poeder in de keukenmachine, blender of
vijzel.
Fruit de sjalotten en rode peper in de braadpan op
middelhoog vuur. Voeg na ongeveer 5 minuten de gemalen walnoten toe en roerbak
deze 5 minuten mee. Doe de kip, gember, suiker, kaneel en laurierblad erbij en
twee kopjes granaatappelsap en 1 kopje water. Breng het gerecht aan de kook.
Laat 10 minuten sudderen met het deksel op de pan.
Zet daarna de deksel schuin op de pan en laat nog 30 minuten
zacht pruttelen. De saus mag mooi dik worden.
Proef of de saus goed op smaak is en voeg eventueel zout en
peper toe.
Garneer het gerecht met wat fijngehakte munt en de verse
granaatappelpitten.
Tip: ik gebruikte
gewone granaatappelsap uit het koelvak van de supermarkt. Bij de toko kun je ook
granaatappelsiroop krijgen. Gebruik dan drie kopjes water en een half kopje
siroop.
Wat een grappig recept! Ik zat direct te denken aan de siroop die ik in de koelkast heb staan, ben blij dat je daar nog even op terug kwam!
BeantwoordenVerwijderenLeuk blog!
Dankjewel!!
VerwijderenAanrader!!
BeantwoordenVerwijderen