woensdag 23 januari 2013

Khoresh Fesenjan



In het boek ‘Beste Johannes’ waarin Johannes van Dam lezersvragen beantwoord stond een brief van een dame die op zoek was naar engelwortelpoeder. Zij maakte vaak ‘khoresh fesenjan’ en volgens het recept hoorde daar het zeldzame engelwortelpoeder in. Echter was het zonder ook een verrukkelijk gerecht schreef zij. Volgens Johannes kon engelwortelpoeder van alles zijn en kende hij meerdere recepten voor khoresh fesenjan waarin dit niet nodig is. Wat het mysterieuze gerecht precies was lieten zij in het midden. Maar mijn fascinatie was gewekt. Na wat research op het internet kwam ik er achter dat het een Perzische schotel is van kip met walnoten en granaatappelsap. Alle recepten die ik las waren anders en uiteindelijk heb ik het op onderstaande manier gemaakt.

Ingrediënten voor 2 personen

2 biologische kipfilets in stukken
150 gram gepelde walnoten
5 sjalotten fijngehakt
1 rode peper zonder zaadjes fijngehakt
1 theelepel kaneel
2 kopjes granaatappelsap
1 kopje water
1 laurierblad
1 eetlepel suiker
1 eetlepel geraspte gember
een paar verse muntblaadjes
een klein handje verse granaatappelpitten
peper en zout
olie om te bakken
verse munt voor de garnering
gekookte rijst om erbij te serveren

Maal de walnoten tot poeder in de keukenmachine, blender of vijzel.
Verhit wat olie in een braadpan en bak de kip rondom bruin. Neem de stukken kip uit de pan.

Fruit de sjalotten en rode peper in de braadpan op middelhoog vuur. Voeg na ongeveer 5 minuten de gemalen walnoten toe en roerbak deze 5 minuten mee. Doe de kip, gember, suiker, kaneel en laurierblad erbij en twee kopjes granaatappelsap en 1 kopje water. Breng het gerecht aan de kook. Laat 10 minuten sudderen met het deksel op de pan.
Zet daarna de deksel schuin op de pan en laat nog 30 minuten zacht pruttelen. De saus mag mooi dik worden.
Proef of de saus goed op smaak is en voeg eventueel zout en peper toe.  
Garneer het gerecht met wat fijngehakte munt en de verse granaatappelpitten.

Tip: ik gebruikte gewone granaatappelsap uit het koelvak van de supermarkt. Bij de toko kun je ook granaatappelsiroop krijgen. Gebruik dan drie kopjes water en een half kopje siroop.

3 opmerkingen:

  1. Wat een grappig recept! Ik zat direct te denken aan de siroop die ik in de koelkast heb staan, ben blij dat je daar nog even op terug kwam!
    Leuk blog!

    BeantwoordenVerwijderen