zaterdag 19 januari 2013

Geroosterde paddenstoelen



Bij elke tapasbar kun je altijd heerlijke paddenstoelen met knoflook en kruiden uit de oven bestellen. Ik vind dit simpele mini gerecht heerlijk, en heb mijn eigen variant er op gemaakt. Het recept op de foto deed ik met kastanjechampions. Maar alle andere paddenstoelen zijn geschikt.

300 gram (of meer) paddenstoelen naar keuze
100 ml olijfolie van goede kwaliteit
1 bosje platte peterselie (alleen de blaadjes)
2 tenen knoflook
1 klein sjalotje
peper en zout
een paar takjes verse tijm

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Neem een blender of staafmixer. Maak een mengsel van de olijfolie, knoflook, peterselie, sjalot en een flinke snuf peper en zout. Pureer tot een korrelige olie die heerlijk ruikt.


Veeg de eventuele modder van de paddenstoelen met een theedoek. Als de steeltjes er vies uitzien kun je ze verwijderen. Leg de paddenstoelen in een ovenschaal en bedruip elke paddenstoel met een theelepeltje van het oliemengsel.
Verdeel de takjes tijm over de paddenstoelen en zet de schaal 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer dit mini gerecht als onderdeel van een tapas of als chique borrelhap met wat toast erbij. Succes gegarandeerd!

Tip: mocht je overhouden van het oliemengsel dan blijft dit nog een aantal dagen goed in een afgesloten pot. Gebruik het om bijvoorbeeld vlees in te marineren, een paar druppels door je saladedressing of bak er een omelet in! Heerlijk!

2 opmerkingen: