woensdag 30 januari 2013

Gepofte aardappels




Ik vind gepofte aardappels echt een traktatie. Het liefste uit de gloeiende kooltjes van een kampvuur, met zwarte geblakerde schil die je openbreekt en leeg eet met alleen zout en roomboter. Maar ook thuis in de keuken kun je echt heerlijke aardappels poffen. Vroeger gooide ik ze ingepakt in aluminiumfolie op de bakplaat in de oven. Tot ik in een column van Sylvia Witteman las dat aluminiumfolie totaal overbodig is en de schil heerlijk knapperig wordt zonder folie. Vervolgens ontdekte ik een simpele techniek die je gepofte aardappels er prachtig uit laten zien, en de knapperigheid van de schil sensationeel maakt!

Vastkokende aardappels
Boter
Wat olie om in te vetten
Peper en zout uit de molen


Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aardappels goed schoon, en snijd ze in dunne plakjes maar niet door! (zie foto voor voorbeeld)
Smeer wat olie op de bodem van een ovenschaal en leg de aardappels er in.


Leg op elke aardappel een klein klontje roomboter en zet de schaal in de oven voor minimaal 40 minuten. afhankelijk van de maat van je aardappels.
Prik met een sat├ęprikker in je aardappels om te kijken of ze gaar zijn en neem uit de oven. Serveer direct en bestrooi de warme aardappel met grof peper en zout. 

3 opmerkingen: