donderdag 20 december 2012

Shepherd’s pie




Shepherd’s pie is een van mijn favoriete gerechten als het koud is buiten. Na wat onderzoek op internet viel mij op dat er ontelbaar veel verschillende recepten zijn. Met tomaat, klapstuk, braadworsten, met erwten, met kippenbouillon bereid. Noem maar op. Goed, ik maak hem graag zoals hieronder beschreven. Als je niet zoveel tijd hebt kun je alles weglaten behalve de uien, gehakt en aardappelpuree. En is het nog steeds niet te versmaden!

Ingrediënten voor twee a drie personen

2 eetlepels roomboter
2 uien in halve ringen
250 gram (biologisch) rundergehakt
1 stuk winterpeen in hele kleine blokjes
rode wijn
6 flinke kruimige aardappels geschild
1 lepel créme fraiche
melk
nootmuskaat
geraspte oude kaas.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de aardappels zonder schil gaar. Stamp ze fijn of gebruik een pureeknijper. Voeg de crème fraice toe en een scheutje melk om het een hele zachte gladde puree te maken. Roer er peper en zout door en een beetje nootmuskaat.


Ze de puree weg voor later.
Bak de uienringen in de roomboter en voeg het gehakt en de wortel erbij als de uien beginnen te kleuren. Rul het gehakt en blijf roeren op middelhoog vuur tot alle gehakt bruin is. Roer een scheutje rode wijn door het mengsel en laat
10 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg flink zout en peper toe en proef of het gehaktmengsel goed op smaak is.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig in de ovenschaal. Schep de aardappelpuree over het gehaktmengsel en strijk mooi glad. Bestrooi de ovenschaal met geraspte kaas en zet 10 minuten in de oven.
Serveer direct, met een glas rode wijn en een groene salade bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen