Shepherd’s pie is een van mijn favoriete gerechten als het
koud is buiten. Na wat onderzoek op internet viel mij op dat er ontelbaar veel
verschillende recepten zijn. Met tomaat, klapstuk, braadworsten, met erwten,
met kippenbouillon bereid. Noem maar op. Goed, ik maak hem graag zoals
hieronder beschreven. Als je niet zoveel tijd hebt kun je alles weglaten
behalve de uien, gehakt en aardappelpuree. En is het nog steeds niet te
versmaden!
Ingrediënten voor
twee a drie personen
2 eetlepels roomboter
2 uien in halve
ringen
250 gram (biologisch)
rundergehakt
1 stuk winterpeen in
hele kleine blokjes
rode wijn
6 flinke kruimige
aardappels geschild
1 lepel créme fraiche
melk
nootmuskaat
geraspte oude kaas.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de aardappels zonder schil gaar. Stamp ze fijn of
gebruik een pureeknijper. Voeg de crème fraice toe en een scheutje melk om het
een hele zachte gladde puree te maken. Roer er peper en zout door en een beetje
nootmuskaat.
Ze de puree weg voor later.
Ze de puree weg voor later.
Bak de uienringen in de roomboter en voeg het gehakt en de
wortel erbij als de uien beginnen te kleuren. Rul het gehakt en blijf roeren op
middelhoog vuur tot alle gehakt bruin is. Roer een scheutje rode wijn door het
mengsel en laat
10 minuten pruttelen op laag vuur. Voeg flink zout en peper
toe en proef of het gehaktmengsel goed op smaak is.
Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig in de ovenschaal.
Schep de aardappelpuree over het gehaktmengsel en strijk mooi glad. Bestrooi de
ovenschaal met geraspte kaas en zet 10 minuten in de oven.
Serveer direct, met een glas rode wijn en een groene salade
bijvoorbeeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten