Ik zet mijn vleesetende gasten graag een
stoofpotje voor.
Ik ben lang op zoek geweest naar een stoofpot
met nog meer pit. Met chilipeper en gember. Na wat experimenten in de keuken is
dit recept geboren. Tijdens het eten ervan begon ik al te schrijven. Dit recept
mag nooit verloren gaan!
Dit is een stoofschotel met pit! Hij heeft een
zeer krachtige peperige smaak, een fluwelige gebonden saus en de combinatie met
linzen is heerlijk! Het vlees moet minimaal twee uur stoven maar het vergt
weinig voorwerk.
Ingrediƫnten voor 4 tot 6 personen
500 gram rundvlees in dobbelstenen
2 grote uien grof gehakt
5 tenen knoflook in de lengte doorgesneden
1 stengel bleekselderij fijngehakt
2 theelepels komijn
2 theelepels gedroogde tijm
2 theelepels gemberpoeder
½ theelepel chilivlokken
4 tomaten in stukken
1 blikje linzen uitgelekt
1 laurierblad
4 eetlepels rund= of wildfond
3 eetlepels bloem
een scheutje slagroom (optioneel)
Bak het vlees in de hete olie
bruin op hoog vuur en voeg daarna meteen de uien, knoflook, bleekselderij en
peper en zout toe. Bak dit mengsel 5 minuten op middelhoog vuur. Doe de
chilivlokken, komijn, gemberpoeder en tijm erbij en blijf omscheppen. Verplaats
de pan naar het kleinste gaspit en zet op de laagste stand. Voeg de tomaten,
laurierblad, linzen en fond toe en vul de pan langzaam met water tot alles net
onder staat. Breng aan de kook en laat 2 uur sudderen op laag vuur.
Schep een soeplepel vocht uit
de pan en laat de deksel van de pan.
Doe de bloem in een kom en
schenk al roerend met een vork het vocht bij de bloem tot een mooie gladde saus
ontstaat. Roer ook de slagroom door deze saus. Roer snel de saus door de
stofschotel. Proef de stoofschotel en voeg naar smaak nog wat peper en zout
toe.
bestrooi met een handje
fijngehakte basilicum.
Tip!
In het voorjaar is dit stoofpotje zalig met
lamsvlees!
Ziet er erg lekker uit! Wat serveer je erbij? Rijst? Of gewoon zo?
BeantwoordenVerwijderen