donderdag 1 november 2012

linzen- citroensoepEigenlijk is linzensoep een perfecte ‘empty the fridge’ basis.  Het is voedzaam, lekker, verwarmend, gezond en kan niet mislukken. Ik maak linzensoepen met restjes tomaat, of venkel, yoghurt of rijst, stervend van de knoflook of mild met erwten en munt. Het gevaar van dit soort soepen is dat je soms een goddelijke combinatie hebt gevonden, vergeet en vervolgens nooit meer dat heerlijke toevalsrecept kunt evenaren. Daarom heb ik deze treffer meteen opgeschreven. De combinatie van linzen en citroen vind ik sensationeel, en hierdoor ontstond deze bijzondere soep die verfrist en verwarmd tegelijkertijd.


Ingrediënten voor een flinke pan
(deze soep laat zich prima invriezen en is heerlijk om achter de hand te hebben)
500 gram gedroogde linzen (kleur naar keuze)
1 grote rode ui of een flinke bos bosuitjes fijngehakt
2 tenen knoflook fijngeknepen
2 stengels bleekselderij in stukjes
1 eetlepel komijn
1 liter groentebouillon
2 laurierblaadjes
2 uitgeperste citroenen
een paar takjes koriander of andere verse kruiden


Neem een flinke soeppan en verhit een scheutje olijfolie fruit hierin de (bos)uien, knoflook en bleekselderij op vrij laag vuur. Voeg als de groenten wat zachter worden de komijn bij het mengsel en roerbak dit nog een minuut of vijf op laag vuur. Voeg als het te droog wordt nog wat olijfolie toe.


Voeg de bouillon, laurier en linzen erbij en laat zacht sudderen tot de linzen zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Verwijder dan de laurierblaadjes en pulseer de soep kort met de staafmixer of in een blender. Zorg dat er een dikke korrelige soep ontstaat, pureer niet helemaal! Voeg het citroensap toe en zout en peper naar smaak.
Serveer direct met fijngehakte koriander. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten