Eigenlijk is linzensoep een perfecte ‘empty the
fridge’ basis. Het is voedzaam, lekker,
verwarmend, gezond en kan niet mislukken. Ik maak linzensoepen met restjes
tomaat, of venkel, yoghurt of rijst, stervend van de knoflook of mild met
erwten en munt. Het gevaar van dit soort soepen is dat je soms een goddelijke
combinatie hebt gevonden, vergeet en vervolgens nooit meer dat heerlijke
toevalsrecept kunt evenaren. Daarom heb ik deze treffer meteen opgeschreven. De
combinatie van linzen en citroen vind ik sensationeel, en hierdoor ontstond
deze bijzondere soep die verfrist en verwarmd tegelijkertijd.
Ingrediënten voor een flinke pan
(deze soep laat zich prima invriezen en is
heerlijk om achter de hand te hebben)
500 gram gedroogde linzen (kleur naar keuze)
1 grote rode ui of een flinke bos bosuitjes
fijngehakt
2 tenen knoflook fijngeknepen
2 stengels bleekselderij in stukjes
1 eetlepel komijn
1 liter groentebouillon
2 laurierblaadjes
2 uitgeperste citroenen
een paar takjes koriander of andere verse
kruiden
Neem een flinke soeppan en
verhit een scheutje olijfolie fruit hierin de (bos)uien, knoflook en
bleekselderij op vrij laag vuur. Voeg als de groenten wat zachter worden de
komijn bij het mengsel en roerbak dit nog een minuut of vijf op laag vuur. Voeg
als het te droog wordt nog wat olijfolie toe.
Voeg de bouillon, laurier en
linzen erbij en laat zacht sudderen tot de linzen zacht zijn en uit elkaar
beginnen te vallen. Verwijder dan de laurierblaadjes en pulseer de soep kort
met de staafmixer of in een blender. Zorg dat er een dikke korrelige soep
ontstaat, pureer niet helemaal! Voeg het citroensap toe en zout en peper naar
smaak.
Serveer direct met
fijngehakte koriander.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten