maandag 5 november 2012

Forellen uit de oven met gepofte aardappels, knoflook en uien

Dit recept is per toeval ontstaan. Een bezoekje aan IJmuiden leverde twee prachtige forellen op. De verdere ingrediĆ«nten lagen thuis in de kast. Leg alles netjes bij elkaar, zet de kookwekker en ontspan. Met zo weinig moeite zet je een zalig gerecht op tafel. 

Ingrediƫnten voor twee personen

Twee mooie hele forellen zonder schubben
Arachide of olijfolie (liever geen extra vierge)
8 middelgrote vastkokende aardappeltjes
2 rode uien
grote tenen knoflook met vel (zoveel je wilt, de smaak wordt in de oven zijdezacht)
2 theelepels gedroogde tijm
1 citroen in plakjes
peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem een kleine braadslee of ovenschotel en leg wat aluminiumfolie op de bodem. Vet het aluminiumfolie in met boter of olie. Schrob de aardappels schoon maar laat de schil zitten en snij ze doormidden.

Rangschik de aardappels met de snijkant naar beneden in de ovenschaal. Leg de tenen knoflook met velletje en al tussen de aardappels. Snijd de rode uien in vieren, en als nodig nog een keer doormidden en leg de stukken met het vel omhoog tussen de rest. Besprenkel met olie, (grof) zeezout, peper en wat gedroogde tijm. Plaats de braadslede in de oven en zet je kookwekker op 30 minuten.
Neem de forellen uit de koelkast en leg ze naast elkaar op een ingevette braadslee. Besprenkel met ruim olie, peper en zout en verdeel de schijfjes citroen over de vissen. Als de kookwekker gaat zet je de schaal met vis naast de schaal met aardappels. Zet je wekker nu op 20 minuten. Zo zijn beide gerechten tegelijkertijd klaar.

Knijp tijdens het eten af en toe een teentje knoflook uit over de aardappels en/of de vis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten