donderdag 25 oktober 2012

Mysterieuze ingrediënten, dichterbij dan je denkt!


In mijn recepten staan ingrediënten die je vrijwel altijd gemakkelijk kunt krijgen. Ze zijn te vinden bij de supermarkt, groenteboer, slager, natuurwinkel, bakker en alle andere winkels om de hoek. Zo zijn de recepten én makkelijk én hoef je niet uren te zoeken naar één speciaal ingrediënt. En toch, zoals bij het uitproberen van nieuwe recepten, moet je soms wel even op zoektocht naar net dat juiste ingrediënt. Een noodzakelijke én leuke uitdaging. Ik experimenteer elke week wel met wat nieuws in de keuken. En dan blijkt dat je ook voor nog onbekende ingrediënten vaak dichter bij huis terecht kunt dan je denkt.
Hieronder zal ik wat van mijn keukengeheimen prijs geven!


Onmisbaar in mijn keuken is tamarindepasta. Dit ingrediënt wordt gewonnen uit de vruchten van de tamarindeboom. Het is een zoete pulp die wordt verkocht als pasta of siroop. Beide zijn goede smaakmakers in curry's, Aziatische soepen en marinades. Mijn zoektocht naar dit ingrediënt begon in Turkse winkeltjes en eindigde in de Chinese supermarkt. Daar koop ik potten met 'keukentamarinde'. Het blijft heel erg lang goed!

Waarvoor je ook bij de Chinese supermarkt terecht kunt zijn wontonvellen. Dit zijn kleine vierkante deegvelletjes, te vinden in het vriesvak. Ze liggen bij mij standaard in de vriezer. Let op, ze verkopen wontonvellen om mee te frituren en om mee te stomen/bakken. Je kunt er in no time zelfgemaakte ravioli van maken. Of stoom ze, gevuld met gekruid gehakt, als echte dim sum in de stoompan.
Voor een salade met een oosterse touch gebruik ik voor de dressing liever rijstazijn in plaats van balsamico of andere veelgebruikte azijn. Rijstazijn past veel beter bij ingrediënten die zoal in een oosterse salade gaan, zoals pinda's, koriander, geraspte wortel, en taugé. Rijstazijn is tegenwoordig ook in de meeste gewone supermarkten inmiddels makkelijk te verkrijgen.

Soms lees je in recepten dat je rijstmeel of amandelmeel moet gebruiken. Beide zijn ook verkrijgbaar bij de Chinese supermarkt.
Rijstmeel wordt vaak gebruikt in recepten voor glutenvrije koekjes en cakes. Amandelmeel is fantastisch om te gebruiken in een citroencake of koekjes, deze krijgen dan een marsepein-achtige structuur.
In een van mijn favoriete kookboeken, de Italiaanse klassieker The River Café Cookbook, staat een fascinerend recept voor een gekruide pannenkoek uit de oven op basis van kikkererwtenmeel. Ook dit is verkrijgbaar bij de Chinese supermarkt of biologische winkel. Het resultaat is verrukkelijk!
Tot slot nog het mysterieuze baking soda! Het lijkt op bakmeel, maar het maakt je deegwaar nog veel meer 'fluffy' zoals cakes, koekjes en brood. Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder. Nigella Lawson gebruikt het graag in haar cakes, en ook kom je het veel tegen in Amerikaanse recepten voor chocoladekoekjes, havermoutkoekjes etc. Ik koop baking soda ook bij de toko of chines supermarkt. Dit product is overigens ook bij importwinkels en bakwinkels te koop, alleen daar betaal je er vaak meer voor.


Op naar de Turkse supermarkt! Het opperhoofd van de Turkse supermarkt is de Bazaar in Beverwijk. waar je overigens sinds alweer een aantal jaar ook een goede Chinese groothandel hebt! Hier ben ik vaak te vinden voor talloze keukengeheimen. De Turkse winkel bij jou op de hoek heeft vast en zeker ook de meeste ingrediënten.
Zoals gepelde pistachenoten. Ideaal voor mijn pistacherisotto. Of vervang de pijnboompitten in je zelfgemaakte pesto eens met pistachenoten. Je weet niet wat je meemaakt, en je hoeft niet een uur te pellen.
Ik ben dol op couscous, maar probeer eens reuzencouscous. Dit is erg fijn om te laten wellen in lekkere bouillon. Een lekker alternatief voor couscous is bulgur, ook dit is een product gemaakt van tarwe net als couscous. Bulgur is ook lekker om koud te eten met verse kruiden en gegrilde groenten. Verder is quinoa een bijzonder product. Je kunt er dezelfde gerechten mee klaarmaken als met couscous en bulgur. Quinoa wordt echter niet van granen gemaakt maar is het zaad van de quinoa plant. Een voordeel van dit product is dat deze plant niet gevoelig is voor ongedierte of ziektes en zonder bestrijdingsmiddelen wordt geteeld. Hierdoor is quinoa altijd biologisch!

Voor de liefhebbers van artisjokken uit blik raad ik trouwens palmharten aan. Dit moet je een keer proberen! Het is mijn favoriete 'late night snack'.
De ingelegde wijnbladeren waar de 'dolmades' mee worden gemaakt kun je vaak ook in potjes bij de Turkse winkel kopen. Experimenteer eens met vulling. Rol bijvoorbeeld ricotta met zongedroogde tomaat in een wijnblad. Heerlijk.
Mijn meest geliefde Turkse product vind je niet bij elke Turkse winkel (tenzij zij een vleesafdeling hebben). Hiervoor moet je naar een Turkse of Marokkaanse slager: Merguez!! Deze pittige lamsworstjes ken je vast van de supermarkt of de gewone slager. Deze lijken echter in niets op the real deal. Bak de worstjes in een koekenpan in de olie en serveer met couscous en ratatouille. De worstjes laten zich makkelijk invriezen, dus je kunt een voorraadje inslaan als je ze ergens ziet!
Mijn laatste tip is om bij de grotere supermarkten wat verder te kijken. Ik ben verbaasd over wat de grotere en betere gesorteerde supermarkt allemaal tegenwoordig in de schappen heeft staan; blikjes linzen, gembersiroop, polenta, goede Turkse feta, soms zelfs tamarindesiroop. We gaan de goede kant op. Zoals ik al zei, kijk goed rond. Het speuren naar juist dát ene ontbrekende ingrediënt blijft een heerlijke uitdaging!
Waar hebben jullie juist dat ene ingrediënt vandaan? 

1 opmerking: