In
mijn recepten staan ingrediënten die je vrijwel altijd gemakkelijk
kunt krijgen. Ze zijn te vinden bij de supermarkt, groenteboer,
slager, natuurwinkel, bakker en alle andere winkels om de hoek. Zo
zijn de recepten én makkelijk én hoef je niet uren te zoeken naar
één speciaal ingrediënt. En toch, zoals bij het uitproberen van
nieuwe recepten, moet je soms wel even op zoektocht naar net dat
juiste ingrediënt. Een noodzakelijke én leuke uitdaging. Ik
experimenteer elke week wel met wat nieuws in de keuken. En dan
blijkt dat je ook voor nog onbekende ingrediënten vaak dichter bij
huis terecht kunt dan je denkt.
Hieronder
zal ik wat van mijn keukengeheimen prijs geven!
Waarvoor
je ook bij de Chinese supermarkt terecht kunt zijn wontonvellen. Dit
zijn kleine vierkante deegvelletjes, te vinden in het vriesvak. Ze
liggen bij mij standaard in de vriezer. Let op, ze verkopen
wontonvellen om mee te frituren en om mee te stomen/bakken. Je kunt
er in no time zelfgemaakte ravioli van maken. Of stoom ze, gevuld met
gekruid gehakt, als echte dim sum in de stoompan.
Voor
een salade met een oosterse touch gebruik ik voor de dressing liever
rijstazijn in plaats van balsamico of andere veelgebruikte azijn.
Rijstazijn past veel beter bij ingrediënten die zoal in een oosterse
salade gaan, zoals pinda's, koriander, geraspte wortel, en taugé.
Rijstazijn is tegenwoordig ook in de meeste gewone supermarkten
inmiddels makkelijk te verkrijgen.
Soms lees je in recepten dat je rijstmeel of amandelmeel moet gebruiken. Beide zijn ook verkrijgbaar bij de Chinese supermarkt.
Rijstmeel
wordt vaak gebruikt in recepten voor glutenvrije koekjes en cakes.
Amandelmeel is fantastisch om te gebruiken in een citroencake of
koekjes, deze krijgen dan een marsepein-achtige structuur.
In
een van mijn favoriete kookboeken, de Italiaanse klassieker The
River Café Cookbook,
staat een fascinerend recept voor een gekruide pannenkoek uit de oven
op basis van kikkererwtenmeel. Ook dit is verkrijgbaar bij de Chinese
supermarkt of biologische winkel. Het resultaat is verrukkelijk!
Tot
slot nog het mysterieuze baking soda! Het lijkt op bakmeel, maar het
maakt je deegwaar nog veel meer 'fluffy' zoals cakes, koekjes en
brood. Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder. Nigella Lawson
gebruikt het graag in haar cakes, en ook kom je het veel tegen in
Amerikaanse recepten voor chocoladekoekjes, havermoutkoekjes etc. Ik
koop baking soda ook bij de toko of chines supermarkt. Dit product is
overigens ook bij importwinkels en bakwinkels te koop, alleen daar
betaal je er vaak meer voor.
Op
naar de Turkse supermarkt! Het opperhoofd van de Turkse supermarkt is
de Bazaar in Beverwijk. waar
je overigens sinds alweer een aantal jaar ook een goede Chinese
groothandel hebt!
Hier ben ik vaak te vinden voor talloze keukengeheimen. De Turkse
winkel bij jou op de hoek heeft vast en zeker ook de meeste
ingrediënten.
Zoals
gepelde pistachenoten. Ideaal voor mijn pistacherisotto. Of vervang
de pijnboompitten in je zelfgemaakte pesto eens met pistachenoten. Je
weet niet wat je meemaakt, en je hoeft niet een uur te pellen.
Ik
ben dol op couscous, maar probeer eens reuzencouscous. Dit is erg
fijn om te laten wellen in lekkere bouillon. Een lekker alternatief
voor couscous is bulgur, ook dit is een product gemaakt van tarwe net
als couscous. Bulgur is ook lekker om koud te eten met verse
kruiden en gegrilde groenten. Verder is quinoa een bijzonder product.
Je kunt er dezelfde gerechten mee klaarmaken als met couscous en
bulgur. Quinoa wordt echter niet van granen gemaakt maar is het zaad
van de quinoa plant. Een voordeel van dit product is dat deze plant
niet gevoelig is voor ongedierte of ziektes en zonder
bestrijdingsmiddelen wordt geteeld. Hierdoor is quinoa altijd
biologisch!
Voor
de liefhebbers van artisjokken uit blik raad ik trouwens palmharten
aan. Dit moet je een keer proberen! Het is mijn favoriete 'late night
snack'.
De
ingelegde wijnbladeren waar de 'dolmades' mee worden gemaakt kun je
vaak ook in potjes bij de Turkse winkel kopen. Experimenteer eens met
vulling. Rol bijvoorbeeld ricotta met zongedroogde tomaat in een
wijnblad. Heerlijk.
Mijn
meest geliefde Turkse product vind je niet bij elke Turkse winkel
(tenzij zij een vleesafdeling hebben). Hiervoor moet je naar een
Turkse of Marokkaanse slager: Merguez!! Deze pittige lamsworstjes ken
je vast van de supermarkt of de gewone slager. Deze lijken echter in
niets op the real deal. Bak de worstjes in een koekenpan in de olie
en serveer met couscous en ratatouille. De worstjes laten zich
makkelijk invriezen, dus je kunt een voorraadje inslaan als je ze
ergens ziet!
Mijn
laatste tip is om bij de grotere supermarkten wat verder te kijken.
Ik ben verbaasd over wat de grotere en betere gesorteerde supermarkt
allemaal tegenwoordig in de schappen heeft staan; blikjes linzen,
gembersiroop, polenta, goede Turkse feta, soms zelfs tamarindesiroop.
We gaan de goede kant op. Zoals ik al zei, kijk goed rond. Het
speuren naar juist dát ene ontbrekende ingrediënt blijft een
heerlijke uitdaging!
Waar hebben jullie juist dat ene ingrediënt vandaan?
Waar hebben jullie juist dat ene ingrediënt vandaan?
Mijn favoriete chef van het Turks restaurant
BeantwoordenVerwijderen