woensdag 5 september 2012

pasta klassiko


voor mij is dit de pasta zoals het hoort. De pasta zoals mijn moeder hem maakt. Dit gerecht maak ik met linguine. Maar alle lintvormige pasta is geschikt. Eigenlijk is dit een carbonara. Maar in de officiële recepten worden er uiteindelijk eidooiers door het gerecht geroerd, hierdoor krijg je een romige saus. Dit is veel simpeler en droger en staat bovendien in een kwartier op tafel. Door mij pasta klassiko gedoopt. In mijn leven is er geen klassieker gerecht als deze.  

Ingrediënten voor 4 personen

2 handjes gerookte spekreepjes (of meer als je dat wilt)
pasta naar keuze voldoende voor 4 personen
1/2 rode peper zonder zaadjes en vruchtvlees fijngehakt
3 tenen knoflook fijngehakt of fijngeknepen
3 tomaten in partjes
3 eetlepels olijfolie extra vierge
1 flinke eetlepel sambal manis
geraspteparmezaan of oude kaas naar smaak

Bakde spekjes in een droge koekenpan krokant, neem ze uit de pan en laatuitlekken op keukenpapier. Neem een koekenpan met hoge rand,hapjespan of braadpan en verhit een scheutje olijfolie. Voeg hierbij de knoflook, de tomaten en rode peper. Roer dit op hoog vuur tot detomaten stuk zijn. Draai het vuur laag en roer de sambal manis doorde saus. Laat de saus op de laagste stand zachtjes pruttelen. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.Giet de pasta af in een vergiet en voeg in de pan bij de saus en besprenkel met olijfolie. Roer door elkaar met een houten lepel, en schraap goed over de bodem van de pan. Laat de pasta met de saus een minuutje goed doorwarmen Strooi de spekjes over de pasta en server met geraspte kaas en bijvoorbeeld een knapperige salade.

Jekunt dit gerecht uitbreiden met bijvoorbeeld verse basilicum blaadjes of gedroogde oregano. Ook zou je een uitje kunnen fruiten bij de spekjes of wél als laatste twee eierdooiers door de pasta kunnen roeren. Dat mag allemaal. Maar er gaat niet boven deze pasta klassiko!


13 opmerkingen:

 1. jammer dat er geen printknop op je blog zit. Superlekkere recepten wil ik namelijk ook in een la bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sarah aan de kook9 oktober 2012 om 20:18

  Ik ben altijd blij om positieve reacties te ontvangen, en tips zijn nog leuker! Ik ga me meteen verdiepen in het inbouwen van een printknop!
  Binnenkort nieuwe herfstrecepten online!
  Liefs Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi sarah, je gerechten zien er echt lekker uit, mooie foto's! Ik ben net ook een blog over eten gestart, maar dan eten als je allergieen hebt. Ik wens je en fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Celine,
   Dankjewel! Wat is het adres van jou blog? Dan neem ik een kijkje!
   Groetjess!

   Verwijderen
 4. Ik heb vandaag dit gerecht gemaakt en ik baalde ervan toen mijn bord leeg was. Was echt heerlijk!! Gemakkelijk, snel en heerlijk! Ik ga het vaker maken! Bedankt voor dit lekkere recept. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi 10aaaa,

   Bedankt voor je leuke reactie! Ik eet deze pasta zelf ook bijna elke week hmm!

   Liefs Sarah

   Verwijderen
 5. Hoi Saar! Net je pasta gegeten. Echt heerlijk en niet moeilijk te maken. Een topper!! Liefs Rosanne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hej Saar!
  Ook ik heb vandaag als beginnende kok voor het eerst je pasta gemaakt ;)
  Het was gelukt en SUPER lekker!!!
  Dankjewel voor de inspiratie!
  Liefs Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Yvon!
   Wat leuk om te horen! En het beste is natuurlijk dat je het lekker vond!
   Dankjewel!

   X Saar

   Verwijderen
 7. Hi Saar! Ik heb gister punten gescoord met jouw 'pasta klassiko'! Lekker hoor!
  Groetjes Anneloes

  BeantwoordenVerwijderen