maandag 16 juli 2012

UienjamDit is zo lekker bij salades. Denk aan een salade met een plak geitenkaas met een laagje uienjam. Of een schaal warme knoflookbruschetta's met uienjam. Tosti's gedipt in uienjam. Goed, zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het maken van uienjam is even door de zure appel heen bijten. Je moet namelijk 750 gram uien pellen en in ringen snijden. Dit wordt misschien huilen, maar je kan er meerdere potjes mee vullen. En deze blijven echt heel lang goed. De smaak kan hoogstens na lange tijd wat zwakker worden. Dat is het moment om nieuwe te maken! (tegen die tijd is het vast ook al op )

Tip: gebruik een vlijmscherp mes voor het snijden van de uien. Je zult zien dat dit heel erg scheelt bij het huilen!

Ingrediƫnten

750 gram gepelde uien in ringen
150 gram honing
6 eetlepels balsamicoazijn van goede kwaliteit
10 kleine dobbelsteentjes gember
1 eetlepel korianderzaadjes

2 tot 3 lege jampotten

Doe alle ingrediƫnten in een braadpan en breng dit aan de kook. Laat dit op de de kleinste gaspit op de laagste stand 40 minuten pruttelen. Mochten de uien erg vochtig zijn en de jam erg dun, haal dan de uien uit de pan en kook het achtergebleven vocht in tot een dikke siroop.

Doe dan de uien terug in de pan en proef of je de jam lekker vindt. Vervolgens kun je naar smaak nog wat azijn, zout of honing toevoegen. Zorg voor een mooie verhouding tussen zuur, zoet en pittig.
Als je de gember nog terug kan vinden, vis deze blokjes dan na het koken uit de pan en gooi weg.
Doe de jam in de (gesteriliseerde) jampotten en laat zonder deksel goed afkoelen buiten de koelkast. Schroef ze daarna stevig dicht en bewaar de jam in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten