Dit
is zo lekker bij salades. Denk aan een salade met een plak geitenkaas
met een laagje uienjam. Of een schaal warme knoflookbruschetta's met
uienjam. Tosti's gedipt in uienjam. Goed, zo kan ik nog wel even
doorgaan.
Het
maken van uienjam is even door de zure appel heen bijten. Je moet
namelijk 750 gram uien pellen en in ringen snijden. Dit wordt
misschien huilen, maar je kan er meerdere potjes mee vullen. En deze
blijven echt heel lang goed. De smaak kan hoogstens na lange tijd wat
zwakker worden. Dat is het moment om nieuwe te maken! (tegen die tijd
is het vast ook al op )
Tip:
gebruik een vlijmscherp mes voor het snijden van de uien. Je zult
zien dat dit heel erg scheelt bij het huilen!
Ingrediƫnten
750
gram gepelde uien in ringen
150
gram honing
6
eetlepels balsamicoazijn van goede kwaliteit
10
kleine dobbelsteentjes gember
1
eetlepel korianderzaadjes
2
tot 3 lege jampotten
Doe
alle ingrediƫnten in een braadpan en breng dit aan de kook. Laat dit
op de de kleinste gaspit op de laagste stand 40 minuten pruttelen.
Mochten de uien erg vochtig zijn en de jam erg dun, haal dan de uien
uit de pan en kook het achtergebleven vocht in tot een dikke siroop.
Doe dan de uien terug in de pan en proef of je de jam lekker vindt. Vervolgens kun je naar smaak nog wat azijn, zout of honing toevoegen. Zorg voor een mooie verhouding tussen zuur, zoet en pittig.
Doe dan de uien terug in de pan en proef of je de jam lekker vindt. Vervolgens kun je naar smaak nog wat azijn, zout of honing toevoegen. Zorg voor een mooie verhouding tussen zuur, zoet en pittig.
Als
je de gember nog terug kan vinden, vis deze blokjes dan na het koken
uit de pan en gooi weg.
Doe
de jam in de (gesteriliseerde) jampotten en laat zonder deksel goed
afkoelen buiten de koelkast. Schroef ze daarna stevig dicht en bewaar
de jam in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten