vrijdag 27 juli 2012

Gazpacho, mijn klassieker


Na vele gazpacho's te hebben gemaakt op basis van recepten uit kookboeken kan ik deze tot mijn eigen klassiekers rekenen. Ontzettend makkelijk te maken met slechts wat snijwerk en pureren. Het resultaat is heerlijk. Een verfrissende koele soep, met een knapperige bite van paprika en komkommer. Vind je koude soep een gek idee? Dit is toch zeker het proeven waard!. Een heerlijk verkoelend gerecht op warme zomeravonden!




Ingrediënten voorgerecht 4 personen

2 verse rijpe tomaten
1 halve komkommer geschild
1 bosuitje
1 rode paprika
1 blik ontvelde tomaten op sap
1 teen knoflook
1 beker ijskoud water
1 ansjovisfilet uit blik
1 handje verse basilicumblaadjes
olijfolie van goede kwaliteit
balsamico azijn
zout, peper en suiker

Maak de paprika, komkommer en verse tomaten schoon en snijd in stukken. Snijd een kwart van de paprika, van de komkommer 5cm zonder zaad en een halve verse tomaat in minuscule dobbelsteentjes. Doe deze in een grote schaal waar je de soep uit wilt serveren. Hak het bosuitje in piepkleine ringetjes en voeg deze er bij.


Neem vervolgens een blender, keukenmachine of staafmixer en pureer het blik tomaten met sap samen met de rest van de verse tomaten, de komkommer, knoflook, ansjovisfilet en de beker koud water. Pureer helemaal glad en roer er twee eetlepels olijfolie doorheen.

Doe de soep bij de fijngehakte groenten in de kom en roer goed door elkaar. Voeg drie eetlepels balsamicoazijn toe, twee theelepels suiker en een flinke snuf peper en zout. Roer goed en proef of de soep de juiste smaak heeft.

Laat de soep in de koelkast door en door koud worden en serveer met fijngehakte basilicum.

Tip; Deze prachtige rode soep is ook erg lekker om als amuse te serveren. Bijvoorbeeld in een klein glaasje met een lepeltje crème fraîche en verse kruiden!

1 opmerking: