maandag 26 maart 2012

Kip PuttanescaPuttanesca is een pastagerecht, 'hoerenpasta' letterlijk vertaald. De legende vertelt dat vroeger de dames van lichte zeden dit lustopwekkende pastagerecht hun klanten voorschotelden om ze te verleiden. Kip puttanesca is mijn eigen verzinsel. Een gebraden kip gevuld met precies dezelfde ingrediënten als die van de beroemde pastasaus. Het duurt even voordat de kip klaar is, maar de voorbereidingen zijn in een oogwenk gebeurd. Heerlijk comfort food om met zijn tweetjes of meer van te genieten.
Gebruik een biologische kip. Principes of niet, het is lékkerder.

Ingrediënten
1 kip
2 vleestomaten die goed rijp zijn
1 handje zwarte of kalamata (paarse) olijven. Pit verwijderd en in stukjes
1 handje kappertjes.
4 tenen knoflook, schoon en in de lengte gehalveerd
1 citroen
olijfolie
peper en zout


Verwarm de oven voor op 210 graden.
Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes en het vocht. Snijd het vruchtvlees in reepjes en doe in een kom. Doe hierbij de kappertjes, olijven en knoflook. Knijp een halve citroen uit over dit mengsel, bestrooi royaal met zout en peper en zet weg. Knijp de andere helft van de citroen leeg in de buikholte van de kip. Doe daarna 1/3 deel van het tomatenmengsel in de buikholte en duw de citroen er achter om de holte te sluiten. Leg de kip op de borst in de braadslede en besprenkel met olijfolie. Leg de rest van het tomatenmengsel om de kip heen. Strooi nog wat peper en zout over de kip en zet in de oven.


Na 25 minuten neem je de kip uit de oven. Draai de kip om en schep het braadvocht met de tomaten over de kip. Schakel de temperatuur terug naar 160 graden en zet de kip terug in de oven voor 60 minuten. Bedruip halverwege nog een keer de hele kip met het braadvocht.

Controleer of de kip gaar is. Prik met een mes in de borst van de kip. Er moet nauwelijks tot geen vocht uit lopen en dit moet helder zijn. Haal de kip uit de oven en bedruip nog 1 keer met het braadvocht. Laat 10 minuten rusten voor je de kip opdient.
Heerlijk met gepofte aardappels en een groene salade met noten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten