maandag 19 maart 2012

Harira


Harira betekent roersel of 'zooitje'. Dus maak je bij deze Marokkaanse soep niet al te druk over de verhoudingen van de ingrediënten. Dit is een prima soep om een enorme hoeveelheid van te maken voor de hele familie. Want eventuele restjes invriezen is geen probleem.
Serveer deze soep als maaltijd met stukken naanbrood of ander kruidig brood. Of als voorgerecht met een lepel dikke yoghurt in het midden.
Ingrediënten voor een flinke pan

1 blik ontvelde tomaten op sap
3 tenen knoflook fijngeknepen
50 gram rode linzen
1 handje fijngehakte koriander
1 handje fijngehakte peterselie
Een stukje gember van 3 cm fijngehakt
1 ui fijngehakt
2 stengels bleekselderij in stukjes
1 groentebouillonblokje (het liefst organic)
½ theelepel zout
½ theelepel peper
½ theelepel kurkuma
½ theelepel kaneel
6 saffraandraadjes
200 gram kikkererwten uit blik afgespoeld
Een halve citroen.
2 eetlepels bloem


Neem een flinke pan en doe hierin het blik tomaten met sap, de linzen, knoflook, koriander, peterselie, gember, bleekselderij, ui, het bouillonblokje en de overige specerijen. Vul dan bij met water tot alles onderstaat en breng dit geheel aan de kook. Verplaats de pan naar het laagste pitje en laat anderhalf uur pruttelen op de laagste stand. Zet daarna de staafmixer in de pan maar pureer kort, zodat de soep grof blijft. Gebruik je een blender? Schep dan drie soeplepels in de blender, pureer glad en doe terug in de pan.


Doe de bloem in een aparte kom met een scheut water en roer tot een glad mengsel. Klop dit vervolgens door de soep. Roer de kikkererwten door de soep en laat nog 5 minuten zacht koken.
Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Serveer de soep in kommen met fijngehakte peterselie, koriander en een partje citroen om de soep te besprenkelen.

2 opmerkingen:

  1. Lekker hoor Sarah en mooie foto's. Ik heb een blogje over Harissa geschreven (betekend ook door elkaar gehusseld) http://delevie.nl/kan-vis-met-harissa/ (Het kan zijn dat ik per ongeluk twee heb gereageerd. Ik zag niet precies wat ik deed)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het gelezen! Leuk stukje, ik ben dol op Harissa en gebruik het vaak. Lijkt mij heerlijk bij vis! :)

      Verwijderen