woensdag 25 januari 2012

Mijn Boeuf Bourguignon


Ik heb in mijn leven talloze stoofpotten bereid. Sommige geïnspireerd op klassieke recepten, sommige totaal niet. Misschien hóren er inderdaad wortels en champignons in een traditionele Boeuf. Tomaten heb ik eigenwijs vervangen voor paprika. En zie, hij is echt heerlijk op deze wijze. In 10 minuten zit alles in de pan en daarna heb je alle tijd om je druk te maken over bijgerechten of andere gangen. Of helemaal niets, want met warm stokbrood volstaat dit gerecht ook prima.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
1 kg riblappen of sukadelapjes in repen van 3 cm dik
2 rode paprika's schoongemaakt en in stukjes
10 kleine sjalotten schoongemaakt ( als je alleen grote kan vinden gebruik je wat minder)
2 eetlepels zilveruitjes
1 bakje gerookte spekreepjes
een klein bosje tijm bij elkaar gebonden
2 blaadjes laurier
4 tenen knoflook in de lengte doormidden gesneden
Wildfond
Olijfolie
Rode wijn
Peper en zout

Bak de spekjes in een braadpan op hoog vuur. Als het spekvet begint los te komen voeg je de repen vlees toe. Voeg hierbij 1 theelepel zout en 1 theelepel peper.
Bak het vlees rondom bruin.


Voeg daarna de sjalotten, paprika, knoflook, zilveruitjes en een scheutje olijfolie toe. Bak dit alles nog drie minuten op hoog vuur.

Draai het vuur op de laagste stand. Voeg nu eetlepel voor eetlepel de wildfond toe tot alles voor een derde onderstaat. Giet daarna heel langzaam aan de rand van de pan de rode wijn erbij. Doe hier het tijmbosje en het laurierblad erbij.
Verplaats de pan naar de kleinste gaspit en zet deze op de laagste stand.
Laat de Boeuf Bourguignon minimaal 3 uur pruttelen met de deksel op de pan. Mocht je dit gerecht in de ochtend al opzetten, laat het dan gerust de hele dag op een laag pitje stoven.

Een half uur voor het serveren zet je het gas wat hoger en laat je het geheel een half uur inkoken zonder deksel. Proef en voeg daarna naar smaak nog wat zout en peper toe.
Verwijder voor het serveren de tijm en het laurierblad.
Dit gerecht is heerlijk met gekookte nieuwe aardappels, maar ook met rijst of pasta.
In Frankrijk eten ze dit gerecht met alleen stokbrood, dat is ook heerlijk.
Drink hierbij een goede rode wijn op kamertemperatuur! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten