dinsdag 6 december 2011

hoofdgerecht: Vispotje



Dit gerecht maak ik al jaren. In mijn ogen een klassieker! Ideaal aan deze schotel is dat je het al een dag van tevoren kunt klaarmaken, of in de ochtend op de dag zelf. Op het moment dat de gasten arriveren hoef je het dan alleen nog maar in de oven te schuiven.

Ingredi├źnten voor 6 personen
1 kg visfilet;
mijn favoriet voor dit gerecht is roodbaars, maar panga, heilbot of victoriabaars kunnen ook
2 grote uien of 4 kleine gesnipperd
6 bosuitjes in kleine ringetjes
2 tenen knoflook gesnipperd
2 eetlepels dijonmosterd
200 ml kookroom
400 ml droge witte wijn
Zout en peper
olijfolie van goede kwaliteit
roomboter
partjes citroen
verse dille


Verwarm de oven voor op 180 graden

Zet een kleine pan op de kleinste gaspit op de laagste stand.
Voeg een flinke scheut olijfolie toe en een klein dobbelsteentje roomboter. Laat dit langzaam warm worden en doe de ui, knoflook en de mosterd erbij. Laat de uien zacht worden op de laagste stand. Ze mogen niet bruin worden. Dit duurt zo'n 20 minuten.

Houd de pan in de gaten en roer het mengsel af en toe om.
Dit is het moment om de room en de witte wijn aan het uienmengsel toe te voegen. Zet het vuur hoog en breng het mengsel aan de kook. Laat de saus vervolgens 15 minuten zachtjes pruttelen.
Ondertussen kun je de vis in stukken snijden en in een grote ovenschaal of braadslee leggen.

Pureer de saus in een blender of met de staafmixer (soms hoeft de saus niet gepureerd te worden, dit ligt er aan hoe fijn je de uien hebt gesneden).
Proef de saus. Het moet romig van smaak zijn, met een lichte toon van witte wijn en een vleugje mosterd. Voeg nu wat zout en peper toe om de smaken te versterken.
Giet de saus over de vis en garneer de schaal met de bosui en zet 30 minuten in de oven.
Als het gerecht gaar is garneer je het met wat fijngehakte dille en een partje citroen.

Schep het vispotje in diepe borden of zet de schaal op tafel en laat je gasten zelf hun porties bepalen. Het is een absolute aanrader om warm stokbrood bij het vispotje te serveren voor de saus. Verder is dit hoofdgerecht af met een lekkere salade. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen