dinsdag 13 december 2011

Hoofdgerecht: Sformato Spinachi


Schrik bij dit recept niet van de hoeveelheid tekst en ingrediënten! Het kan niet mislukken en het is een prachtig vegetarisch hoofdgerecht! Serveer dit Italiaanse gerecht aan je (vegetarische) gasten met bijvoorbeeld een mooie krachtige salade met walnoten, zongedroogde tomaten, rode uien, en zelfgemaakte croutons. Dit gerecht kun je eventueel al in de middag of een dag van tevoren maken en als je gasten aan het voorgerecht zitten in de oven schuiven.

Ingrediënten voor 4 personen

voor de bechamelsaus:
500 ml melk
50 gram boter
60 gram bloem
beetje geraspte nootmuskaat


500 gram verse spinazie
30 gram roomboter
1 teen knoflook fijngehakt
3 losgeklopte eieren
60 gram geraspte parmezaanse kaas
verse geraspte nootmuskaat
4 eetlepels paneermeel

Smelt voor de bechamelsaus in een sauspan de boter en roer de bloem er door. Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en blijf roeren om de saus glad te houden. Als alle melk is toegevoegd blijf je nog ongeveer 10 minuten roeren op middelhoog vuur. Als de saus eenmaal begint te binden gaat het snel. Neem de pan van het vuur als je een dikke gladde saus hebt. Roer de nootmuskaat erdoor en zet de saus weg.


Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de spinazie in een pan tot het helemaal geslonken is. Leg de geslonken spinazie in een vergiet en druk al het vocht eruit. Doe in dezelfde pan wat olie met de knoflook en bak dit tot het heerlijk begint te geuren. Doe dan de uitgelekte spinazie erbij en bak dit nog even. Schep het in een kom en roer de eieren, parmezaanse kaas en de bechamelsaus door elkaar. Roer een theelepel zout door het paneermeel.
Vet een cakevorm in met roomboter en bestrooi de bodem en de zijkanten met het paneermeelmengsel.
Schenk de massa in de vorm en bestrooi de bovenkant met de rest van het paneermeel.
Bak de sformato 40 minuten in de oven.
Laat de sformato 10 minuten afkoelen en stort hem op een plank. Snijd in stukken en serveer!

Wil je twee verschillende sformato's serveren? Maak dan dezelfde versie met bloemkool in plaats van spinazie. Op precies dezelfde wijze, alleen dan met gekookte gestampte bloemkool. Zet ze dan samen tegelijkertijd in de oven. Sformato is het lekkerst op kamertemperatuur en koud ook lekker. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten