dinsdag 13 december 2011

toetje: pure chocolademousse met pistachenoten en sinaasappel


Tijd voor de laatste stap. Tegen het eind van de middag kun je de chocolademousse al maken. De mousse moet minimaal twee uur opstijven in de koelkast. Garneren doe je pas voor het serveren en dit zal slechts enkele minuutjes in beslag nemen! Ideaal voor een relaxte laatste gang van een bourgondisch kerstdiner.

Ingredi├źnten voor 6 personen
200 gram pure chocolade (70-80%)
1 klontje roomboter
6 eieren
een mespuntje zout
2 handjes gepelde pistachenoten
geraspte schil van drie sinaasappels

Splits de eieren en zet de dooiers en eiwitten weg. Smelt de chocolade en de boter au bain marie in een grote kom. Haal daarna van het vuur en roer snel de dooiers door de gesmolten chocolade met een houten lepel. Pas op dat de dooiers niet gaan stollen!

Voeg het mespuntje zout bij de eiwitten en klop stijf. Doe daarna eerst een klein beetje van het eiwit bij de chocolade en roer dit er snel doorheen. Het mengsel zal nu wat vloeibaarder worden. Schep dan rustig de rest van de eiwitten door de chocolade. Hoe rustiger je dit doet, hoe luchtiger het mengsel zal blijven. Roer tot slot de geraspte sinaasappelschil door de mousse. Schenk in eenpersoonsschaaltjes en zet voor twee a drie uur in de koelkast. Voor het serveren haal je de mousse uit de koelkast. Hak de pistachenoten grof en strooi over de schaaltjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten