donderdag 10 november 2011

Stevige salade


Salades kunnen altijd. Ook in de herfst. Juist nu zijn er heerlijke stevige ingrediënten te krijgen voor een salade die met wat brood voldoet voor een volwaardige maaltijd. Koop je in dit seizoen een olijfolie van goede kwaliteit, dan is deze uitermate geschikt om een goede vinaigrette met body te kloppen.
Serveer deze salade als maaltijd of zet een grote schaal als bijgerecht bij een simpele pasta.

Voor de salade:

een paar handjes rucola
1 pot artisjokkenharten
4 bosuitjes
Italiaanse ham van goede kwaliteit (serranoham, parmaham of mijn favoriet pata negra)
een stuk parmezaanse kaas of een andere harde zoute kaas
peper en zout

voor de dressing:

1 half kopje olijfolie
1 half kopje wittewijnazijn
2 theelepels grove mosterd
1 theelepel honing
een paar druppels citroensap

Verdeel de rucola over de borden. Laat de artisjokkenharten uitlekken en snijd ze in tweeën, of in vieren als ze erg groot zijn. Verdeel de artisjokhelften over de rucola met de snijkant omhoog. Scheur de ham in repen en drapeer tussen de artisjokken. Snijd de bosuitjes in flinterdunne ringetjes, schud ze los met je vingers en verdeel ook deze over de borden.


Klop de ingrediënten voor de vinaigrette door elkaar. Proef of de smaken in balans zijn (pittig-zoet-zuur) en besprenkel de salades royaal. Schaaf wat grove schilfers van de kaas over de salade en bestrooi met een klein beetje grof gemalen zout en peper.






1 opmerking: