donderdag 24 november 2011

Pistacherisotto


Dit recept voor een goede risotto is werkelijk de simpelste ooit. En misschien ook wel de lekkerste. Risotto is een traditioneel Italiaans voorgerecht. Ik serveer een risotto liever meestal als bijgerecht of als hoofdgerecht met dan een uitgebreide salade erbij. Het is Italiaanse prosecco die deze risotto bijzonder maakt. De toevoeging van deze wijn zorgt voor een friszure smaak.

Ingrediƫnten 4 personen
200 gram geroosterde gezouten pistachenoten zonder dop
350 ml droge prosecco
een stuk of 12 sjalotten
olijfolie extra vierge
4 kopjes risottorijst
500 ml zacht kokende groentebouillon
30 gram roomboter
50 gram pecorino kaas

Bak voor de saus de helft van de sjalotten met een klein scheutje water op zeer laag vuur in de roomboter. Schenk hier na 5 minuten de prosecco bij en breng aan de kook. Laat dit mengsel heel zacht koken, terwijl je verder gaat met de bereiding van de risotto.
Vijzel de pistachenoten tot een korrelig meel en zet dit apart voor later.

Snipper de rest van de sjalotten en fruit deze zacht in een flinke scheut olijfolie. Gebruik hiervoor een hapjespan of braadpan. Draai na twee minuten het vuur op de laagste stand en voeg de rijst toe. Roer een minuut door het mengsel tot de rijstkorrels bedekt zijn met olie. Voeg een scheutje prosecco toe en roer tot dit is opgenomen. Voeg daarna een soeplepel van de bouillon bij de rijst terwijl je blijft roeren. Herhaal dit en wacht telkens tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen.

Als de risotto bijna al dente is schenk je de saus van prosecco en sjalotten erbij. Als dit is opgenomen roer je de vermalen pistachenoten erdoor. Proef eerst en voeg naar smaak zout en peper toe. Schep de risotto op de borden en garneer met de hele pistachenoten en een klein beetje pecorino kaas. Parmezaanse kaas kan ook, maar gebruik dan een jonge soort, zodat de smaak de pistachenoten niet overstemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten