donderdag 10 november 2011

Peer met port-chocolade saus


Ook dit at ik als eerste in Zuid Frankrijk. In het kleinste tapasrestaurant ooit.
Ik was nog klein en at 1 tapasgerechtje bij wijze van kindermenu, bruchetta met ansjovis en gegrilde paprika. En een piepklein toetje! 'poire avec Banyuls'. Banyuls is een bekende wijn uit de gelijknamige plaats in Frankrijk. Het is zeker te krijgen bij een goede slijterij. Maar het is zo lekker dat je het beter zo kunt opdrinken in plaats van in het gerecht te gebruiken, gebruik dan liever port! De peren pocheren duurt even. Maak je dit toetje voor je vrienden? Pocheer de peren dan van te voren, laat ze afkoelen in het vocht en maak de saus a la minute.

Voor vier personen
4 stevige rijpe peren (elke stevige rijpe handpeer is geschikt. Stoofperen zijn niet geschikt)

4 eetlepels bruine suiker
1 snufje kardemom
1 vanillestokje of 1 theelepel vanille extract
1 fles rode port

voor de saus
150 gram pure chocolade (zo'n 70 a 80 procent)
3 eetlepels van het kookvocht van de peren
2 theelepels suiker
1 klein scheutje room

Schil de peren en laat het steeltje zitten. Snijd van de onderkant een plakje af zodat de peren kunnen blijven staan en zet ze in de pan. Schenk de port in de pan tot alleen de topjes met de steeltjes er nog uitsteken. Steek het vanillestokje tussen de peren (of voeg de theelepel vanille extract toe) en bestrooi het geheel met de bruine suiker en een snufje kardemom. Breng aan de kook.
Laat de peren (afhankelijk van de maat) 20 a 30 minuten zacht koken. Ze moeten beetgaar zijn. Dit kun je testen door er met een vork in de steken. Gaat dit gemakkelijk dan zijn ze gaar. Neem ze uit de pan en zet ze op een bord.
Breng een kleinere pan water aan de kook en zet er een kom op. Smelt op deze manier de chocolade en voeg daarbij de drie eetlepels kookvocht, de suiker en de room.
Roer tot een gladde saus en schenk over de peren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten