dinsdag 1 november 2011

mosterdsoep met witlof en venkel


Mosterdsoep is een pittige smaakexplosie. Dit recept heeft een hele fijne balans tussen het scherpe van de mosterd en het zachte van de venkel en de witlof. Dit soepje kan prima als voorgerecht. Serveer hem dan altijd met een stukje vers brood en in bescheiden porties.

3 witlofjes
1 venkelknol
2 uien
1 aardappel
olie om in te bakken
4 eierdooiers
4 eetlepels grove mosterd
4 eetlepels kookroom
1 eetlepel Dijon mosterd
1 liter groentebouillon
peper en zout
4 bosuitjes


Snijd ongeveer 2 centimeter van de malse topjes van de witlof fijn en leg dit apart voor de garnering. Snijd vervolgens de witlof in de lengte door en verwijder het hartje en het kontje. Snijd de witlof fijn en doe in de braadpan. Snijd de venkel, uien en aardappel fijn en doe bij de witlof. Roer wat olie door het groentemengsel en bak op hoog vuur tot alles geslonken is. Klop ondertussen de eierdooiers met de twee soorten mosterd en de room tot een glad mengsel en houd apart. Als de groenten geslonken zijn, voeg de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes koken en pureer de soep tot een fluweel glad mengsel met de keukenmachine of de staafmixer. Giet tijdens het pureren in 1 keer het eimengsel bij de soep en blijf nog een tijdje pureren om te voorkomen dat het ei gaat stollen. Roer een theelepel zout en een theelepel zwarte peper door de soep. Proef nu of de soep goed op smaak is. Voeg er nog wat extra mosterd en/of peper en zout bij als je dit nodig vindt. Garneer de soep met de rauwe witlof en wat bosui.

Wil je deze soep meer body geven? Dan is het heerlijk om hem te garneren met rauwe zalmsnippers en grof gehakte dille. Of klassiek met spekjes en geraspte oude kaas.
Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen