maandag 17 oktober 2011

Tom Ka Kai


Als kind at ik voor het eerst een Tom ka kai. Het was in het restaurant van Anne. Zij is een vriendin van mijn tante en een fantastische kokkin!
De soep maakte diepe indruk op me en de smaak is me jarenlang bijgebleven... Maar in Nederland was een Tom ka kai nèrgens te vinden. En ook de bijzondere naam was ik vergeten. Jaren later heb ik de soep herontdekt bij een Thai in Amsterdam. En tegenwoordig eet iedereen het. Maar het is ook nog eens makkelijk te maken! En ontzettend snel klaar. Heerlijk als voorgerecht en kan ook prima als maaltijdsoep. Je kunt er zelfs wat noedels aan toevoegen als je daar zin in hebt.

Ingrediënten voor 2 personen  
400 ml kippenbouillon
1 blik kokosmelk
200 gram kipfilet in reepjes gesneden
1 stengel citroengras
 2 cm gember geraspt
2 stengels bleekselderij in fijne bochtjes gesneden
1 rode peper in flinters (pitjes en zaadlijsten verwijderd)
200 gram taugé
5 bosuitjes in ringetjes
twee eetlepels vissaus (nampla)
twee theelepels tamarindestroop (als je dit niet hebt kun je wat (palm)suiker gebruiken)
een grote bos koriander
1 limoen (om de schil te raspen)

Breng de kippenbouillon aan de kook.

Knak en kneus de citroengrasstengel om de smaak goed vrij te laten komen en leg in de bouillon. Voeg de gember, rode peper, bleekselderij en kip erbij en laat dit vijf minuten koken.

Voeg de taugé, kokosmelk en de bosui toe en breng het geheel op smaak met de vissaus en de tamarindestroop. Laat de soep goed heet worden maar niet meer koken. Check een stukje kip op gaarheid. Serveer in kommen met een flinke hand fijngehakte koriander en wat geraspte limoenschil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten