maandag 24 oktober 2011

Salade met gegrilde aubergine


Aubergines!! Smaak moet je geven aan aubergine. Aubergine absorbeert smaak als geen ander. Je kunt ze marineren in smaakvolle olie, roerbakken met knoflook en andere krachtige smaken, grillen, frituren in een pittig beslag en ga zo maar door. De structuur van deze vrucht wordt in alle gevallen zijdezacht en romig. Ik mik ze van de maanden maart tot oktober altijd in mijn mandje. Ze gaan altijd op! Ik weet dat het verleidelijk is om de grootste aubergines uit te kiezen, maar de kleinere slankere vruchten zijn beter, steviger en lekkerder.

Ingrediƫnten (voor ongeveer 2 personen)

Voor de dressing:
5 eetlepels olijfolie extra vierge
3 eetlepels witte balsamico azijn
een theelepel Dyon mosterd
een theelepel honing
Peper en zout

Voor de salade:
1 grote aubergine of twee kleintjes
een bosje munt, alleen de blaadjes
Sla met een uitgesproken smaak, bijvoorbeeld waterkers, bietenloof of rucola
een paar bosuitjes in kleine ringetjes gesneden
een rode peper, de zaadjes er uit geknepen, en in flinterdunne ringetjes (of chilipeper)
zonnebloemolie of arachideolie om in te bakken
peper en zout

Spoel de aubergines af en snijd ze in de lengte in plakken van ca. 1.5 cm dik. Bestrooi de plakken aan beide kanten met zout en leg ze een kwartier in een vergiet. Spoel de plakken af en dep ze droog.


Zet de grillpan op het vuur of gebruik een tafelgrill. Als je dergelijke pannen niet hebt gebruik je gewoon een grote koekenpan. Laat wat olie heet worden op de grill of in de pan (gebruik zonnebloemolie of arachideolie. Olijfolie verbrandt met dit soort temperaturen). Bak de aubergine aan beide kanten. Ze zijn gaar als ze zacht zijn (prik eventueel met een vork om te controleren). Laat de plakken afkoelen op een bord.
Klop ondertussen de ingrediƫnten voor de dressing door elkaar.
Leg de sla op de borden, leg daarop de plakken aubergine en besprenkel met de dressing. Laat even 5 minuten rusten om de dressing in de aubergines te laten trekken. Garneer dan met de bosui, blaadjes munt en flinters rode peper. Vind je verse rode peper te heftig, gebruik dan wat chilipeper.
Bestrooi de salade met een klein beetje zout en peper. Hmmmmm!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen