maandag 10 oktober 2011

Gegrilde paprikasalade


Mijn liefde voor paprika's is groot. Ze zijn mooi, ze zijn lekker rauw, gebakken, gegrild, gestoomd, ingemaakt en ga zo maar door! Voor deze salade zijn rode, gele en oranje paprika's geschikt. Een mix van deze drie kleuren maakt de salade het mooist. Met de basis van dit recept kun je eindeloos variëren. Je kunt de kappertjes bijvoorbeeld vervangen voor ansjovis. Fijngehakte rode ui toevoegen, en vermengt met kikkererwten veranderd dit gerecht in een maaltijdsalade. Deze versie is mijn favoriet. Heerlijk bij een stukje vlees of vis. Of als lunch met lekker vers brood en hummus erbij.

ingredienten:

voor circa 2 personen

4 paprika's, in vieren gesneden en zaadlijsten verwijderd
1 bol buffelmozzarella
2 eetlepels kappertjes
2 witte oude boterhammen in stukjes gescheurd, en besprenkeld met olijfolie
verse basilicum
grove zoutkorrels
grof gemalen zwarte peper

voor de dressing:

3 eetlepels rode wijnazijn
3 eetlepels olijfolie extra vierge
1 flinke theelepel dyonmosterd
2 theelepels honing


verwarm de gril voor op 200 graden.
Leg bakpapier op de bakplaat en leg hierop de paprika's met het vel omhoog en bak ze onder de gril tot ze zwartgeblakerd zijn. Leg de stukken paprika in een kom en sluit deze met een bord.
Leg het verkruimelde brood met olijfolie op een nieuw stuk bakpapier en schuif de bakplaat terug onder de grill. Bak het broodkruim goudbruin, en zet apart.

Pel de paprika's en snijd het vruchtvlees in dunne repen. Meng ze in een grote kom met de kappertjes. Scheur de buffelmozzarella in kleine stukken en meng dit met de paprika en kappertjes.
Klop in een aparte kom de ingrediënten voor de dressing door elkaar tot een mooie gladde saus, en schep door de salade. Pluk een handje basilicumblaadjes en meng door de salade.
Bestrooi het geheel met wat zoutkorrels en peper, strooi het broodkruim er over en geniet!

Gegrilde paprika's bestreken met wat olijfolie kun je een aantal dagen bewaren in de koelkast. En een stuk gegrilde paprika met wat peper en zout is al een traktatie op zichzelf.

3 opmerkingen:

  1. Deze had ik laatst bij je gegeten?
    Héérlijk vond ik 'm!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me heerlijk! Even een tipje voor gegrilde paprika's: bij de BBQ even als laatste op de nog gloeiende kooltjes leggen daar wordt die paprika ook heel lekker van, of met een buitenhaardje even nog in het gloeiende hout. Even afspoelen en dan met zwartgeblakerd vel in een diepvrieszak in de vriezer....altijd bij de hand!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. goed idee om de gegrilde paprika's in te vriezen! Perfect om altijd bij de hand te hebben :)

      Verwijderen