zaterdag 29 oktober 2011

Bitterzoete chocolade notentaart


Chocoladetaart is zo heerlijk, maar dan wel van echte pure chocolade.
Ik ben niet de beste taartenbakker en een tijdlang op zoek geweest naar een recept voor een machtige, pure en bitterzoete taart. Na het uitproberen van allerlei recepten (waarvan er een aantal behoorlijk mislukte) ben ik tot het onderstaande recept gekomen. Dit recept bevat een hoop handelingen, besmeurt al je grote kommen in je keuken. Maar het is het dubbel en dwars waard!
Serveer de taart in hele kleine puntjes! Heerlijk met een kopje espresso of naast een glaasje dessertwijn.

Ingrediƫnten:

250 gram pure chocolade van 70 a 80%
350 gram roomboter
300 gram gemixte noten zoals walnoten, pistache, macadamia, pecannoten en amandelen
4 eieren
220 gram basterdsuiker
3 eetlepels likeur, whiskey of cognac

verwarm de oven voor op 160 graden.
bestrijk een springvorm met boter en bekleed hem met bakpapier.
hak de noten in stukjes, dit kun je doen met een food-processor of met een scherp mes.
Breng een pan water aan de kook en zet een grote kom op de pan. Breek hier in de chocolade in stukjes. Voeg de boter erbij en smelt dit tot een volledig vloeibare massa.



Splits de eieren en meng de dooiers met de suiker. Blijf dit mengsel kloppen tot een romig mengsel.
Klop hier langzaam de gesmolten chocolademassa en de gehakte noten doorheen. 
Sla in een andere kom de eiwitten stijf tot ze in zachte pieken blijven staan. Spatel ze dan door het chocolademengsel. Schenk het mengsel in de springvorm.

Bak de taart 10 minuten op 160 graden, en schakel dan de temperatuur terug naar 150 graden.
Bak nog 45 minuten en laat de taart afkoelen in de vorm. Stort daarna de taart op een bord en besprenkel met de drank.  

1 opmerking: