maandag 17 oktober 2011

Artisjokkenrisotto voor Sandra, Shiron en Denise


Artisjokken zijn heerlijk! Neem een grote pan gevuld met zacht kokend water en maak verschillende soorten vinaigrettes (citroen, balsamico, wittewijnsaus etc.) Leg op ieder bord een artisjok, pel een voor een de bladeren er af en dip ze in je favoriete vinagrette. Eet niet het hele blad maar schraap het zachte deel eraf met je tanden. Naarmate de blaadjes kleiner worden kun je ze uiteindelijk helemaal opeten. Heb je alle bladeren op, dan ben je bij het hart van de artisjok gekomen. Snijd het hooi er af en eet het verrukkelijke malse hart op. Een heerlijk voorgerecht om bij te babbelen. Maar er is meer!

Ingrediƫnten (vier personen)

4 kleine artisjokken
het sap van 1 citroen
olijfolie van goede kwaliteit
een bosje peterselie fijngehakt
250 gram risottorijst
2 uien
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
200 milliliter droge witte wijn
500 milliliter kippen- of groentebouillon
grof geraspte Parmezaanse kaas
peper en zout

Pel wat harde bladeren van de artisjokken, en snijd zo'n drie centimeter van de top af.
Snijd ze doormidden en verwijder het hooi. Kook vier helften 25 minuten in een pan water, giet af en doe ze in een kom. Besprenkel met citroensap, olijfolie, peterselie en peper en zout. Zet weg voor later. Snijd de andere helften in flinters.



Snipper de ui, knoflook en bleekselderij en doe met de olijfolie in de pan. Fruit op laag vuur zo`n 10 minuten. Voeg de rijst toe en roer dit 1 minuut door het mengsel. Zet het vuur iets hoger. Voeg de wijn toe en blijf roeren tot het verdampt is. Voeg de fijngesneden artisjok bij de risotto met een soeplepel bouillon. Roer tot de rijst de bouillon heeft opgenomen en herhaal dit tot de rijst gaar is. Draai het vuur uit en roer een klontje boter en twee eetlepels Parmezaanse kaas door de risotto. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
Schep de risotto op de borden en leg op elk een gemarineerde artisjok.
Serveer direct met extra Parmezaanse kaas voor de liefhebbers. (no go voor Shiron)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen