vrijdag 23 september 2011

Tarte TatinIn zoetigheden ben ik een snob. Voor mij alleen de allerlekkerste, een kleine hoeveelheid, en een uitgebalanceerde smaak tussen zoet, zuur, fris, stroperig, luchtig en ga zo maar door. Ik heb jarenlang mij verzet tegen het maken van desserts, toetjes en taarten simpelweg omdat ik er niet goed in ben. Maar voor sommige onweerstaanbare traktaties ben ik voor de bijl gegaan. Denk aan de bitterzoete chocoladecake, citroentaart, luchtige sabayon, créme brulee en vergeet vooral de Tarte Tatin niet. Ik ben als de dood voor 'fabrieksappeltaarten' maar toen ik voor het eerst een Tarte Tatin proefde (uiteraard in frankrijk) was ik verkocht. Ik ben gaan experimenteren met dit ingewikkelde recept. Het resultaat staat hieronder. Het is simpel. Het is zelfs een zeer rustgevende bezigheid om te maken! En vergeet de geur in je huis niet, de geur van vanille, appels en suiker.
En als ik het kan, kan jij het ook. ENJOY!
 Ingrediënten

deeg:

160 gram bloem
75 gram roomboter 
75 gram suiker 
1 ei 
1 eetlepel water 
een mespuntje zout 

vulling: 
5 goudreinetten of andere harde, zure appels
50 gram boter
 160 gram suiker Verwarm de oven voor op 180 graden.


Meng de ingrediënten voor het deeg snel door elkaar. Kneed tot een bal en leg in een kom in de koelkast. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Besprenkel de appelparten met limoensap. 

Neem een kleine sauspan, het gemakkelijkste is een van gietijzer of aardewerk. Doe hierin de boter en suiker en zet op laag vuur. Roer langzaam tot een mooie vloeibare vloeibare karamel ontstaat. 

Nu is snelheid belangrijk om de karamel niet te laten stollen;

Giet snel de karamel in de ovenschaal, verspreid over de hele bodem en leg er de appelparten in met hun bolle kant. Rol het deeg uit tot een dikke plak, en bedek daarmee de ovenschaal. 
Zet de taart drie kwartier in de oven. Haal daarna de taart er uit en wacht vijf minuten. 
Leg dan een groot bord op de ovenschaal en draai samen om. Daar is de prachtig glimmende appeltaart. 
Serveer bij voorkeur met lobbige ongezoete slagroom en een glaasje calvados of een dessertwijn.

Voor mijn vrienden zet ik hem in zijn geheel op tafel, elk een vorkje en een glaasje... en genieten met zijn allen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten