zaterdag 1 oktober 2011

Een pan vol pompoensoep


Deze soep kun je de hele herfst door eten. Als lunch, als maaltijd, of midden in de nacht na een avondje dansen! Elke pompoen is geschikt, maar ik gebruik het liefste de flespompoen.
Houd je over? Deze soep laat zich prima invriezen.

1 flinke (biologische) pompoen, Het liefste een flespompoen
geschild, zaden verwijderd en in stukken.
1 blik tomaten
1 venkel fijngesneden
1 prei in ringen
2 aardappels geschild en in stukken
4 tenen knoflook fijngeknepen
2 uien fijngesnipperd
1 rode peper zaadlijsten verwijderd en gesnipperd
Twee theelepels gemalen venkelzaad
1.5 L groentebouillon
1 bosje peterselie
200 gram parmezaanse kaas in snippers
5 eetlepels mascarpone
 olijfolie


Neem een grote soeppan met een flinke scheut olijfolie en doe alle pompoen, venkel, prei, aardappels rode peper, knoflook en uien in de pan, bak dit al roerend ongeveer drie minuten en voeg daarna de bouillon bij de groenten tot deze bijna onderstaan.
Voeg het gemalen venkelzaad bij de soep. Gooi het vocht van de bliktomaten weg en spoel de tomaten af. Voeg ze bij de soep. Breng het geheel aan de kook en laat pruttelen tot alle groenten gaar zijn.

Roer de helft van de Parmezaanse kaas door de soep en pureer de soep met een staafmixer, maar zorg ervoor dat de structuur grof blijft. Roer tijdens het pureren lepel voor lepel de mascarpone erdoor.
Dit is het moment om te proeven! Voeg daarna zout en peper toe tot de soep op smaak is.

Schep de soep in kommen en bestrooi met verse peterselie en wat parmezaanse kaas. Je kunt de soep op allerlei manieren garneren bijvoorbeeld met croutons, geroosterde amandelen of pompoenpitten2 opmerkingen: