donderdag 6 januari 2011

paddenstoelenrisotto


Ingrediënten voor twee personen 

Twee espressokopjes risottorijst
400 gram (of meer) gemengde paddenstoelen. Champignons vind ik saai. Te weinig smaak. Zelf gebruik ik het liefst eekhoorntjes brood, cantharellen, portobello, en ook shiitake. Gebruik verse paddenstoelen.
Olijfolie om in te bakken
Olijfolie extra vierge
4 tenen knoflook, fijngeknepen, of zeer fijngehakt.
Tijmblaadjes van ongeveer 5 takjes
200 ml droge witte wijn
1 liter paddenstoelenbouillon (deze blokjes zijn te koop bij de meeste supermarkten)
1 grote ui gesnipperd
Knolselderij zeer fijngesnipperd
Klein bosje platte peterselie fijngehakt
Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden

Vet de braadslede licht in met wat olijfolie. Hak alle paddenstoelen in stukken en leg ze in de braadslede, leg hierbij de knoflook en de tijmblaadjes. Zet de braadslede in de oven. Maak ondertussen de paddenstoelenbouillon. Haal na ongeveer een kwartier het paddenstoelenmengsel uit de oven, en stort de inhoud op een snijplank. Hak dit mengsel fijn, en zet weg voor later.





Verhit olie in een braadpan of hapjespan met zeer hoge rand. Fruit op hoog vuur de ui en de knolselderij zo`n drie minuten. Zet daarna het vuur laag en laat de uien en de knolselderij langzaam glazig worden terwijl je af en toe omschept. Voeg de risottorijst bij dit mengsel en fruit dit een minuutje mee. Voeg de wijn toe, roer deze goed door de risotto totdat hij helemaal opgenomen is. Begin daarna met de eerste soeplepel bouillon toe te voegen, wacht telkens tot de bouillon helemaal is opgenomen voordat je weer een nieuwe lepel toevoegt. Ga hiermee door tot de rijstkorrels helemaal gaar zijn. Hoelang dit duurt, en hoeveel bouillon je nodig hebt is afhankelijk van het soort risottorijst die je gebruikt. Neem er in ieder geval rustig de tijd voor!

Als de risotto gaar is roer je het paddenstoelenmengsel door de risotto. Proef! Voeg zout toe, en flink wat zwarte peper. Besprenkel de risotto met goede olijfolie, en controleer de structuur, het moet echt een hele zachte, sexy massa zijn. Vind je hem nog te droog roer er dan nog een scheutje bouillon of kokend water bij.
Bestrooi op het laatste moment met de peterselie, en serveer de risotto direct met een goede geraspte Parmezaanse kaas!



1 opmerking:

  1. Ik heb vanavond je risotto gemaakt, erg lekker hoor!
    Groetjes Janneke
    p.s. De wijn stond wel in het recept maar niet in het ingrediëntenlijstje, misschien kun je 'm er nog bijzetten?

    BeantwoordenVerwijderen